Sastanak partners foruma u Portu

U Portu, (Portugal) održan je 29. i 30.3.2017. godine redovni godišnji sastanak voditelja projekta tzv. Partners Forum/PF članica  konzorcija na EU projektu VAMOS– Viable Alternative Mine Operating System.

 

Prvog dana predhodio je sastanak voditelja radnih paketa WP1-WP6 – WP leader meeting, na kojemu su voditelji sa suradnicima razmatrali dosadašnje aktivnosti i ostvarene rezultate predviđene po usvojenom programu rada za 18 mjeseci navedenog projekta. Radni sastanak je koncipiran tako da su voditelji svih WP-a prezentirali svoje izvještaje o najnovijim rezultatatima na projektu VAMOS u vremenskom okviru od 3 sata.

Sastanak je započeo izvještavanjem tehničkog rukovoditelja cjelokupnog projekta i voditelja WP3 i 5 Stefa Kapusniaka iz engleske kompanije SMD Newcastle u svezi najvažnijeg dijela projekta, izgradnje mašinske konstrukcije pokretne mašine za podvodno kopanje rude-MV i LARV, kritičnih tehničkih zahtijeva u izradi prototipa, obuci, transpotu mašine i logistici za rad. Eduardo Silva, voditelj WP4 iz portugalske istraživačke institucije INESC, domaćin ovog sastanka, govorio je o elektroničkom aspektu rada mašine i daljinskom upravljanju mašinom i njenim kretanjem na dnu pod vodom iz kontrolne sobe u E-Container-u.

U vezi WP1 i WP6 učestvovali su predstavnici članica konzorcija: BMT (Jenny Rarnbird), CF (Balasz Bodo), FEMU (Ian Stewart), GeoZS (Gorazd Žibert), MUL (Nik) i SMD (Stef Kapusniak) koji su izložili stanje akcijskog plana i sva najnovija postignuca u vezi zahtjeva EU zakonodavstva, makro ekonomskom modeliranju rezultata projekta, periodima testiranja opreme, aspektima socijalnog utjecaja projekta i zaštite okoliša u radu postrojenja, strategije eksploatacije, politike preporuka projekta te buduća istraživanja ovih područja.

Popodne su održane sesije i prezentacije WP2 i WP5 od strane voditelja Frenka Bosmann-a (DAMEN) i Stefa Kapusniaka (SMD). Prezentirano je sljedeće: definiranje lokacija testiranja nakon radnih posjeta lokacijama, izvještaja  i analize 4 potencijalna mjesta proba. Rudnik Smreka u Varešu je odabran za probe prototipne opreme zajedno sa engleskom lokacijom u Lee Moor-u, a izgleda da su otpale lokacije u Španiji Santo Domingo i Bejanca u Portugalu. Govorilo se i o potrebi batimetrijskog snimanja dna i utvrđivanje točne kofiguracije dna za probe podvodne mašine-bagera za kopanje rude.

Drugi dan sastanka PF-a je bio u proširenom sastavu sa više od 30 predstavnika 17 članica konzorcija EU projekta VAMOS koje su predstavljali sa strane BiH predstavnici Federalnog zavoda za geologiju/FZG Sarajevo Toni Nikolić i Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš/ FORRV Mladen Rudež.

Na PF sastanku su sumirani dosadašnji rezultati na projektu i uspješan rad svih predstavnika u konzorciju. Konstatirano je  da su za 18 mjeseci  izvršeni svi istraživačko razvojni poslovi i programom predviđene aktivnosti, a da se u izgradnji postrojenja otišlo i dalje od predviđenog „tajminga“ na projektu. Po općoj ocjeni učesnika PF sastanka u Portu izraženo je zadovoljstvo o postignućima na projektu. Više o rezultatima u prilogu i web stranici: www.vamos-project.eu