Promovirana Monografija “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”

U Varešu je 02.kolovoza 2019. godine održana promocija monografije „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ autora Željka Ivankovića. Promocija je održana u Sali Općinskog vijeća, a izazvala je veliki interes Varešana!

Izdavač i organizator promocije bilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Vareš. Ovaj veliki projekt zahtijevao je mnogo znanja, truda i vremena, a inicijatori su bili članovi Izdavačkog savjeta fotomonografije: Željko Ivanković, Zdravko Barkić, Mladen Divković, Mladenko Marjanović, Gordan Mijatović, Mario Mirčić, Anto Markotić, Mladen Radoš, Mladen Rudež i Mijo Vidović.

Promotori promocije bili su Čedomir Jelić, fra Stjepan Duvnjak, Mladen Divković i autor Željko Ivanković. Na promociji su se obratili Mario Mirčić, predsjednik podružnice Napretka i Mladenko Marjanović urednik lista Bobovac.
Predsjednik Mario Mirčić je istakao da je ideja za realizaciju ove knjige potekla davno, odmah poslije rata, a prvi su je prihvatili i dali inicijalna sredstva Zdravko Barkić, akademik Anto Markotić i Mladen Rudež. Nakon njih priključili su se inicijativi i podržali financijski Mijo Vidović, Mladen Radoš i Gordan Mijatović.

Monografija je napisana na 384 stranice u velikom monografskom format, ima tvrdi uvez, a na naslovnici je reljefni monotisak u srebru a sadrži više od 600 fotografija i ilustracija.

Leksikon vareških uglednika priredio je član Fondacije Vladimir Ruf.

Na promociju su nazočili osim autora, promotora i članova izdavačkog savjeta, mnogi drugi uglednici od kojih su bili između ostalih načelnika općine Zdravka Maroševića, akademik Ante Markotića koji je ujedno i izaslanik Hrvatske vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Mijo Marića predsjednika Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, župnik fra Leona Pendića, fra Ivana Nuića iz franjevačke gimnazije Visoko itd.
Fondacija/Zaklada za obnovu i razvoj regije Vareš bila je donator i finacijski je podržala realizaciju i izdavanje monografije.