Fondacija pristupila regionalnoj mreži za provođenje prekograničnih EU programa na projektu Zelena ekonomija za razvoj regiona - GEAR

U Sarajevu je od 30.10. do 1.11.2018. godine održana trodnevna radionica na temu Javno zastupanje i lobiranje za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije i Bosne I Hercegovine. Na obuci osim predstavnika Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš/FORRV, bili su predstavnici 30-ak NVO-a iz navedenih zemalja.

Obukom su unaprijeđena znanja i vještine u procesima  kreiranja i donošenja kvalitetnih javnih politika uz pomoć alata javnog zagovaranja, podrške i lobiranja kod donosioca odluka I u postupku njihove implementacije u društvo.

Obuka je dio projekta „Zelena ekonomija za razvoj regiona/ GEAR – Green Economy for Advanced Region “ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i utjecaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine i održivog razvoja kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promoviranje zelene ekonomije. Projekat financira Europska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017., a realizira ga organizacija FORS Crna Gora u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku/CRP iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Osim ovog treninga, projekt uključuje i razne druge aktivnosti usmjerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog utjecaja u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja te promoviranje koncepta zelene ekonomije putem: dodjele grantova lokalnim organizacijama, studijskim posjeta EU npr.Hrvatskoj i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu, prezentacije primjera dobre praske u ciljnim zemljama, kampanje promoviranja zelene ekonomije, te izradu studija o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u regionu, financiranje publikacija iz ove oblasti itd.

U okviru obuke predstavnik FORRV-a je potpisao Memorandum o razumijevanju zajedno sa 20-ak organizacija civilnog društva/OCD iz BiH sa gore navedenim partnerskim organizacijama iz regije.

Dakle, važan rezultat ovog programa i njegovih projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regiona koje se bave temama vezanim za zaštitu okoliša i održivog razvoja, a što će potaknuti i ubrzati  unaprjeđenje suradnje, razmjenu znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti i osigurati osnove za njihovu buduću suradnju u razvoju zajedničkih inicijativa i realizaciji projekata.