Zaklada Podržala Treću “Pekijadu 2018” u Oćeviji

U subotu, 11. kolovoza 2018.godine održano je, sada već tradicionalno, Treće međunarodno takmičenje za najbolje jelo ispod peke-sača -“Pekijada 2018” Oćevija. U takmičenju najboljih peka učestvovalo je 30 ekipa, a najviše učesnika je bilo iz BiH, dok su ostale bile iz zemalja regije: Hrvatske, Srbije i Slovenije. Iduće godine očekuju se ekipe iz Makedonije i Češke. 
 
U takmičenju je učestvovala i najbrojnija ekipa sa više od 30 sarajevskih planinara iz HPD Bjelašnice 1823 Sarajevo, kao najstarije planinarsko društvo u BiH, koje ove godine slavi jubilej 95.obljetnici utemeljenja. 
 
Natjecanje je trajalao dva sata, a ekipe su koristile umijeće i tajne sastojke kako bi jelo bilo što ukusnije i ljepše. Takmičanje je proteklo pod budnim okom žirija u sastavu vrhunskih bh kuhara Hamida Kurjakovića, Seada Čatića i Čede Pavlića. Prvo mjesto osvojila je ekipa BUBLE DUBLE iz Zagreba, drugo mjesto UNRO Vareš, Usora i Žepče a treće mjesto osvojila je ekipa VR'OVINE. Pored nagrada za najbolje jelo ispod peke, stručni žiri ocijenio je za najbolje dekorirani stol  ekipu ETNO KUĆA BELO iz Pleternice,  i za najbolje dekorirani tanjur ekipu UABNOR-a Vareš. Na kraju, dodijeljene su i zahvalnice svim ekipama i zaslužnim pojedincima.
 
Broj ljubitelja peke, turista i izletnika prema slobodnoj procijeni bio je i ove godine kao i prošle prilično velik, s više od 1.500 posjetitelja ovog lijepog događaja.
 
Jedan od sponzora bila je i Fondacija/Zaklada za obnovu i razvoj regije Vareš koja je i ove godine finacijski podržala ovu lijepu manifestaciju vareškog kraja. 
Organizator i pokrovitelj ove gastro-turističke manifestacije bila je općina Vareš.