Zaklada podržala VaClaF 2017

U Varešu se od 14. do 24. rujna 2017. godine održava već tradicionalni peti po redu međunarodni Festival ozbiljne glazbe – VaClaF 2017 pod nazivom “Zajedno”. VaClaF se svojom jedinstvenošću, sadržajem i kvalitetom profilirao u jedan od najvažnijih i najljepših kulturnih događanja u Varešu ali i Bosni i Hercegovini i regiji, dobivši 2015. godine status festivala od međunarodnog značaja.

Od tada se opseg festivala povećao, ponudivši studentima i učenicima glazbe majstorske tečajeve s vrhunskim međunarodnim pedagozima i stipendije za iste, a učenicima iz područja Vareša omogućene su besplatne radionice i predavanja, u sklopu  nove vizije glazbene edukacije i doprinosa lokalnoj zajednici.

VaClaF je ove godine ostvario suradnju s velikim ansamblima te više umjetnika nego ikada do sada. Upriličen je najbogatiji program, čime se ovogodišnji slogan „Zajedno“ u punoj mjeri i ostvario!

To je ovom prilikom i potvrđeno u Varešu prvim koncertnim nastupom, Banjalučke filharmonija (slike u prilogu) i mladim afirmiranim solistima, te bečkog Zbor crkve sv. Petra i bečkog komornog sastava WISE – Wien International Soloists Ensemble kao i nastupom Gudačkog orkestara Muzičke akademije u Sarajevu.

Također, potrebno je istaći da su nastupili mnogi međunarodno renomirani glazbenici, ne samo klasične glazbe, iz Španjolske, Grčke, Austrije, Rusije, Brazila, Srbije, Slovenije, Njemačke, Engleske, Latvije, Južne Koreje, Nizozemske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svojim umijećem i talentom predstavili kapitalna djela svjetske i domaće glazbene literature u jedinstvenim ambijentima vareških crkava, otvorenim I zatvorenim prostorima.

Publika je do sadala uživala u raskošnom, pomno osmišljenom programu u izvedbi izvanrednih glazbenika u jednistvenim ambijentima vareške Stare crkve, najstarije crkave u Bosni i Hercegovini, i brojnih drugih zanimljivih lokacija u općini Vareš.

Sutra u subotu, 23.9. je predviđen završni “Miholjski concert” u župnoj crkvi sv. Mihovila.

Na kraju treba istaći da je ovaj glazbeni događaj uspješno organiziran od strane Udruge prijatelja glazbe “Emil Milo Cipra” iz Vareša i umjetničke direktorice Festivala Andree Nikolić, magistre glazbe iz Beča. “Vaclaf 2017” je između ostalih sponzora podržala i Fondacija/Zaklada za obnovu i razvoj regije Vareš.

Svi sadržaji se snimaju, a ulaz na sve koncerte je besplatan.