U Oćeviji uspijela “PEKIJADA 2017”

U prošlu subotu, 29.srpnja 2017.godine održano  je veoma uspjelo Drugo međunarodno takmičenje u najboljoj peki-saču -“Pekijada 2017” Oćevije.

U takmičenju najboljih peka učestvovala je 31ekipa, a najviše ekipa je bilo iz BiH, domaćina Vareša 15, ali bili su i majstori peke iz Živinica, Usore-Žepča, Doboja Jug, Semizovca, Jablanice, Olova, Drvara i Sarajeva, te brojne ekipe zemalja iz regije, od toga jedna iz Slovenije (Restoran “Zakrakovc”Šent Jernej), 4 iz Hrvatske (Vodice, “Retro” i Duble-Duble” Zagreb, Etno kuca Bello Pleternica), 2 iz Srbije (“Nova Gajdobra” Bačka Palanka i “Mamuranti” Sremski Karlovci).

Najbrojnija ekipa je bila ekipa sarajevskih planinara iz PD Igman Sarajevo sa 32 člana. Broj ljubitelja peke, turista i izletnika prema slobodnoj procijeni je bio izmedju 1.500 i 2.000 posjetitelja ovog lijepog događaja.
Prvo mjesto osvojila je ekipa pod brojem 2.Vrhovina (Pržići), drugo Udruga žena za ruralni razvoj "Zvijezda" Vareš, a III “Čevapdžinica Parić” iz Vareša. Najbolje dekorirano jelo ispod peke bilo je  ekipe Vodica iz Hrvatske, a najljepše osmišljen prostor i uređen stol bio je ekipe "Živinički sokolovi" iz Živinica.

Među mnogobrojnih sponzora bila je i Fondacija/zaklada za obnovu i razvoj regije Vareš dok je najznačajniju podršku u pripremi I organizaciji dao pokrovitelj i glavni sponsor ove lijepe turističke manifestacije  općina Vareš.
Dio ugođaj ovog lijepog gastro-takmičenje možete doživijeti na nekoliko slijedećih fotki!