Prezentacija projekta "Vamos" u Varešu

U Varešu je 7.4.2016.g. u općinskoj sali održana prezentacija projekta “Održivi alternativni operativni rudarski sistem“ („Viable and Alternative Mine Operating System“ - VAMOS) u organizaciji Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš. Radi se o velikom projektu koji će biti financiran u okviru EU programa Horizon 2020. Projekt je odobrila Evropska komisija i predložen je od strane 17 članica konzorcija iz 9 europskih zemalja.

Iz BiH u konzorciju je uz Fondaciju za obnovu i razvoj regije Vareš i Federalni zavod za geologiju Sarajevo, a Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u konzorciju koja nije članica Evropske unije.

Projekt je istraživačko-razvojni i treba da osigura nove, sigurnije i čišće tehnike rudarenja uz postizanje ekonomske održivosti samog sistema kopanja ruda, trenutno nedostupnih mineralnih sirovina, te omogući investiranje  u pristupanje područjima sa strateškim važnim mineralima.

Predviđa se uspješno izvođenje tehnika rudarskih zahvata u dubinama mora. VAMOS će konstruirati i proizvesti inovativnu automatiziranu opremu za iskopavanje ruda i postrojenja za provođenje monitoringa okoliša koja će se ispitati koristeći se u 4 europska rudnika, među kojima  je i jezero Smreka u Varešu.

Nakon pozdrava dobrodošlice, goste je pozdravio načelnik općine Vareš Avdija Kovačević, a uvodne riječi o projektu i cilju posjeta predstavnika članica Konzorcija dao je Mladen Rudež, predsjednik Fondacije.

Kraću prezentaciju o sadašnjim karakteristikama rudnika Smreka održao je Toni Nikolić iz Federalnog zavoda za geologiju, a veliki međunarodni projekt VAMOS predstavili su: Frank Bosman, DAMEN, Nizozemska; Uwe Restner, SANDVIK, Austrija i Paul Griffiths, SMD, Velika Britanija. Po završetku domaćini i gosti boravili su na prostoru rudnika Smreka gdje su dobili potrebne informacije i uzeli odgovarajuće uzorke i podatke potrebne za realizaciju projekta.

Uz direktora Rudnika željezne rude Vareš Envera Hercegovca, direktora BBM Vareš Izudina Sjerotanovića, v.d. predsjednice UO FZORRV Biljane Miketin, bili su nazočni ispred Konzorcija:

  • DAM – Frank Bosman, SAND - Uwe Restner, SMD - Paul Griffiths
  • Geološki zavod Slovenije: Gorazd Žibert i Klemen Teran
  • Federalni zavod za geologiju: Hazim Hrvatović, Toni, Nikolić i Ismir Hajdarević
  • Fondacija za obnovu i razvoj regije Vareš: Mladen Rudež, Nijaz Škripić, Boško Andrić.

 

Fondacija se zahvaljuje načelniku općine Vareš Avdiji Kovačeviću, predsjedavajućem Općinskog vijeća Vareš Zdravku Maroševiću, Rudniku željezne rude Vareš i BBM-u Vareš na ukazanoj pomoći oko organiziranja ovog važnog posjeta, kao i svim sudionicima uspješnog posjeta Varešu, očekujući nastavka ovakve suradnje.