Novi početak Vareša – Otvoren suvremeni rudnik Rupice

U Varešu je 05. ožujka/ marta 2024.godine, otvoren u prisustvu visokih zvanica iz BiH, prije svih premijera i ministara Vlade Federacije BiH, novi rudnik olova, cinka, barita i pratećih metala Rupice, Borovica. Ovo je najveća poslijeratna investicija u Federaciji BiH i jedna od najvećih u BiH.

Tog dana je otvoren najsuvremeniji rudnik u Europi i jedan od najboljih u svijetu – rudnik Rupice kompanije Adriatic Metals BiH. Mještani Vareša su svečano obilježili ovaj značajan događaj u svojoj novijoj historiji, koji će značiti novi početak razvoja ovoga kraja ali Bosne i Hercegovine i regije Balkana.

Nešto ranije obnovljen je promet, nakon 30 godišnjeg prekida i puštena ponovno u saobraćaj postojeća željeznička pruga Vareš – Podlugovi.

Inozemna kompanija Adriatic Metals BiH je ekološki osvještena kompanija i provodi sve propisane mjere i uvjete iz okolišne dozvole u skladu sa načelima zaštite svih segmenata okoliša kao temelja održivog razvoja, https://www.easternmining.ba/odzivost/okoli%C5%A1/

U ime Fondacije/Zaklade za obnovu i razvoj regije Vareš čestitamo upravi kompanije uspješno okončane aktivnosti na pripremi početka eksploatacije rudnog potencijala i zapošljavanju velikog broja mladih stručnjaka iz regije Vareša i susjednih gradova: Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice,... ali i susjednih zemalja, što će zasigurno doprinijeti obnovi kvalitete života i razvoja Vareša ali i šire zajednice.