Fondacija dobila grant na natječaju u okviru projekta „Zeleni radovi - GreenWorks“

U Banja Luci je 19. i 20.10.2022.godine, održan dvodnevni trening na teme: “Negativan utjecaj klimatskih promjena na zagađivanje zemljišta”. Trening je proveden u okviru ciklusa obuke na projektu „GreenWorks“ u partnerstvu sa Centrom za razvoj i podršku (CRP) Tuzla i Centrom za ekonomski i ruralni razvoj – CERD Laktaši, a koji se financira od strane Europske unije.

U okviru obuke veoma interesantna predavanja su izlagali eminentni stručnjaci, prof.dr. Mihajlo Marković na temu:„ Klimatske promjene i poljoprivreda“, doc.dr.Tihomir Predić s temom: „ Klimatske promjene i zemljište“, te Emir Delić, dipl.ing. šumarstva iz NP „Una“.

Također, ovom prilikom je upriličeno svečano potpisivanje ugovora za dodjeljene grantove na javnom natječaju u okviru projekta „GreenWorks“, na kojemu je i Fondacija/Zaklada iz Vareša dobila grant za aplicirani projekt:„Zagovaranje budućeg zaštićenog područja prirode planine Zvijezda u cilju zaštite okoliša, ublažavanja klimatskih promjena i razvoja zelene ekonomije“, Projekt treba realizirati u periodu 8 mjeseci uz financijsku podršku od 4.000 Eura.

Predstavnici CRPa su dali smjernice, te pojašnjenja pravila i procedura u implementaciji odabranih 12 projekata.

Projekat je potpisao u ime Zaklade, voditelj projekta Mladen Rudež uz prisustvo  novog v.d. predsjednika Tonija Petkovića.