Održana 13. redovita sjednica Upravnog odbora Fondacije

U ponedjeljak, 26.9.2022. godine, u Varešu je održana 13. redovita sjednica Upravnog odbora Zaklade/Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš. To je prva sjednica nakon dvoipogodišnje pandemije Covid-19, jer su 11. i 12. sjednice održane elektronskim putem da bi se ispunili epidemiološki uvjeti naloženi od nadležnih organa u BiH. Sastanak je upriličen u prostoru općinskog Turist Info centra Vareš.

Prije početka sjednice odata je počast minutom šutnje za dugogodišnji nesebičan doprinos radu i aktivnostima Zaklade, našim uglednim i vrijednim članovima UO dr Nijazu Škripiću i tajniku Tvrtku Pogarčiću, koji su nažalost preminuli prošle godine. Hvala im za vijernost Fondaciji i za sve što su učinili za našu Zakladu od njenog utemeljenja.

Na dnevnom redu se raspravljalo, osim redovnog izještaja za predhodnu godinu i programa rada za ovu, i o aktivnostima Fondacije u posljednje 3 godine posebice u otežanim uvjetima pandemije, te konstatirano da je Fondacija ipak postigla respektabilne rezultate u svojoj osnovnoj misiji obnove i razvoja Vareša. U ovom periodu je uložila 12.013,25 KM za potporu posebice kulturnim događajima u Varešu: tradicionalni festival klasične glazbe VACLAF te uplatila prilog za kupovinu koncertnog klavira, podržala likovnu koloniju u Borovici i VAART, kao i festval dokumentarnog filma iz područja, turizma, ekologije i religije VIVA FEST. Također svoj značajan doprinos je dala za kupovinu dezinfekcijskih urđaja općini i ambulanti u Varešu te vareškim osnovnim školama u iznosu od cca 3.000 KM kao i pomogla varešku udrugu slijepih i slabovidnih osoba, itd.

Osim toga pomogla je i u izdavaštvu dva značajna književna projekta, promociju monografije „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ Željka Ivankovića i kao suizdavać knjige vareških predaja i legendi „Pogled sa Zvijezde“ autora Tonija Petkovića.
Konstatirano je u toku sjednice da je u periodu od osnivanja do danas Zaklada realizirala značajne aktivnosti i postigla respektabilne rezultate u Varešu te je za 10-ak godina svog djelovanja pomogla razvoju aktivnosti iz oblasti kulture, izdavaštva, ekologije, lokalnih medija, humanitarnog rada, kulturno-povijesne i industrijske baštine, socijalnih i drugih potpora sa oko 70.000 KM neto odnosno više od 100.000 KM u bruto iznosu sredstava Fondacije/Zaklade.

Na kraju sjednice, usvojen je prijedlog da dužnost novog predsjednika Zaklade ubuduće obnaša Toni Petković nakon dva mandata predhodnog predsjednika i jednog od osnivača Zaklade Mladena Rudeža. Za novog člana primljen je perspektivni Roman Petković. Također, jedan od zaključaka je bio da se obnovi članstvo i popuni UO Fondacija posebno sa novim mlađim i iskusnim članovima te da se putem weba i lokalnih medija uputi javni poziv u vezi s tim.