Održana Promocija Knjige „Pogled Sa Zvijezde“ Tonija Petkovića

U subotu, 05. veljače 2022. godine, održana je u dvorani Radničkog doma u Varešu, promocija knjige „Pogled sa Zvijezde“ autora Tonija Petkovića. Autor knjige Toni Petković, poznati je vareški istraživač slavenske mitologije i prostora Vareša, te njegove povijesti, etnologije i etnografije.

Predstavljanje knjige su promovirali poznati znanstvenici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: prof.dr Mario Katić sa Katedre za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, dr. Matija Dronjić, kustos Etnografskog muzeja iz Zagreba, te Prof.dr. fra Zvonko Benković iz Klasične gimnazije u Visokom.

U ispunjenoj dvorani Radničkog doma (sukladno epidemiološkim mjerama) uvodno se obratio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i predsjednik Fondacije/Zaklade za obnovu i razvoj regije Vareš Mladen Rudež.
Predsjednik je istakao da je Fondacija/ Zaklada suizdavač knjige te da je ovom promocijojom uveličala svoj prvi jubilej, 10.obljetnicu od utemeljenja. Potpora izdanju ove knjige bila je kruna mnogobrojnih aktivnosti s kojima je Zaklada dala skroman doprinos obnovi i razvoju Vareša u ovim teškim vremenima.

U periodu od utemeljenja realizirano je više od 20-ak većih ili manjih projekata, u koje je Fondacija donirala više od 100.000 KM, a odnosili su se na projekte sanacije ekoloških problema lokalne zajednice, humanitarnoj pomoći i potpori pojedincima i udrugama (Udruga slijepih i slabovidnih Vareš, pučka kuhinja, jednokratne pomoći za lijećenje, školovanje itd), podrška pisanim i elektronskim lokalnim medijima (List Bobovac i RP Bobovac) te kulturnim manifestacijama (VacLaF, VIVA Fest, Likovna kolonija iz Borovice...), ulaganje u obnovu Radničkog doma, pokretanje i sufinanciranje izdavačkog megaprojekta monografije „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“, pomoć kupovinom dezinfekcijskih uređaja osnovnim školama, Općini i Domu zdravlja u Varešu u periodu pandemije, itd.itd.

Promovirana knjiga „Pogled sa Zvijezde“ govori o najstarijim predajama, pričama i legendama koje je autor sačuvao o Varešu i vareškom kraju. Knjiga iznosi puno  poznatih ali i nepoznatih priča, predaja o legendama iz slavenske mitologije kojom obiluje područje Vareša ali i predaja o njihovom nastanku na prostora Vareša. Tu su zanimljive predaje o doseljavanju prvih stanovnika na vareške prostore, izgradnji prvih naselja, o religijskim sadržajima, te običajima iz života i rada osobito rudarenja i obrade metala. U knjizi se može još puno toga saznati o drugim zanimljivim događanjima npr. predaje o kalendarskom kretanju vremena na području Vareša i kako se nekad  određivao dolazak pojedinih godišnjih doba i slično.

Izdavanje knjige je pomogla Fondacija/Zaklada za obnovu i razvoj regije Vareš, a poduprli su još: „Artis dizajn“ d.o.o. i Općina Vareš.
Promociju je direktno prenosio lokalni radio „Bobovac“, a snimala je televizija RTV H-B.
Knjiga „Pogled sa Zvijezde“ sadrži u sedam poglavlja 54 predaje, a ima 191 stranicu. Cijena knjige je 20 KM, a na promociji je prodavana po promotivnoj cijeni od 15 KM.