Apel za zaštitu industrijske baštine/ 130.godina industrije u Varešu – Željezara 1891-2021

U povodu 10. obljetnice utemeljenja Fondacije/Zaklade za obnovu i razvoj regije Vareš i Dana općine Vareš, 16.8.2021., želimo da uputimo apel nadležnim institucijama i javnosti u Bosni i Hercegovini za zaštitu industrijske baštine europske vrijednosti u Varešu i potaknemo aktivnosti na zaštiti vrijednih ostataka željezare od dalje devastacije te njenu konzervaciju i rekonstrukciju u svrhu turističke ponude.

Krajnji cilj bi bio ostatke vrijednih industrijskih objekata i pogona, te zgrada koji nisu u potpunosti uništeni, konzervirati i restaurirati u muzej crne metalurgije, rudarstva i industrije prerade željeza u ovom dijelu Europe.

Pozivamo sadašnje vlasnike i sve zainteresirane domaće i inozemne investitore da zaštite i revitaliziraju ovaj industrijski objekt od propadanja i pretvore ga, od rugla i objekta ljudskog nemara izazvanog ratom i neodgovornom privatizacijom, u značajan turistički potencijal vareškog kraja. To je i obaveza nadležnih institucija BiH kao potpisnika međunarodne konvencije o zaštiti kulturno-historijskog ali i industrijskog nasljeđa.

Da je ovaj apel realan i ostvariv postoje brojni fondovi u svijetu, a posebice fondovi EU za sve vidove zaštite povjesnih vrijednosti ljudskog djelovanja i ljudskih aktivnosti.

Zato svi zainteresirani, pokušajmo konkretizirati ovaja sjajni potencijal vareškog kraja putem višegodišnjeg programa obnove željezare kao turističku atrakciju i tako omogućiti novi održivi razvoj Vareša!